Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Kup żurek staropolski w butelce.

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które niegdyś podawane były zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas stanowią one stały punkt w ofercie lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice

Jeśli spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób wręcz nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek przygotowuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, chociaż należy wyraźnie zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego osobiste upodobania. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej lub z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bo w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 rodzaje:
– kwaskowaty, gęsty żur sporządzany z reguły z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Nie ma potrzeby robić samodzielnie bazy na barszcz biały i żurek

Zrobienie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W literaturze kulinarnej przeczytać można kilkanaście przepisów na zakwas, które można wypróbować. Wykorzystując jednak domowy zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, gdy chęć np. na żurek najdzie was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przygotujemy smakowity barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]