Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Chcesz zamówić kapustę kwaszoną? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie magazynowanie strawy. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji potrzebnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B9). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło między innymi magnezu, kwasów tłuszczowych omega-3 i żelaza. Zarazem to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd zaleca się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

Kapusta kwaszona – w dodatkach i w głównych daniach

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako bazowy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo zwykle spożywa się ją jako surówkę z cebulką oraz marchewką, która pasuje do dań z ryb i kartofli, a rzadziej na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, więc robi się z niej nadzienie do krokietów, pierogów i łazanek. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby popularne polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica albo kapuśniak.

Właściwie każdy kucharz ma własny sposób na kwaszoną kapustę, lecz dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania pożywienia na czas zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz małych pojemniczkach bez problemu nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]