
Jeśli szukasz żywności ekologicznej, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni towarów wykonanych z eko żywności.
Żywność eko – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów
Żeby dany wyrób sprzedawany w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka warunków. Żywność eko oraz artykuły z niej wykonane muszą uzyskać określone certyfikaty przyznawane przez upoważnione do tego instytuty. Podstawowym jednakże atrybutem spożywczych produktów eko jest to, że wykorzystane do ich przygotowania warzywa i owoce hodowano według kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie używali chemicznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla środowiska. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody gruntowe czy powodują zasolenie gleby, a natryski upraw silnymi pestycydami często powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy rośliny mają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych niepożądanych związków przeniknie do organizmu ich konsumentów.
Kupujesz żywność ekologiczną? Czytaj szczegółowo informacje na opakowaniu
Przetwory ekologiczne podlegają ciągłemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym także w czasie przewozu i przechowywania. Co istotne, jeżeli artykuł spełnia wymogi, jego producent prócz rutynowych informacji m.in. o wartościach odżywczych, wadze netto, kraju produkcji ingredientów, terminie przydatności do spożycia i temperaturze składowania, musi dodatkowo obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc liść ułożony z gwiazd. Wypatrując żywności eko należy więc czytać starannie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]