Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Potrzebujesz soli himalajskiej? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Substancją potrzebną do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego warto wykorzystywać je w kuchni?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. potas, cynk czy żelazo, a jednocześnie nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, magnezu i cynku

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią potasu, żelaza czy wapnia, a więc składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , tym samym nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]