Relaks przy kawie – jakie dodatki i słodycze do niej wybrać?

Więcej szczegółów o słodyczach włoskich.

Przywykliśmy do picia kawy zamiast śniadania lub w biegu w drodze do pracy. Nic w tym złego, ponieważ napój ten dzięki znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pomaga z pełnym skupieniem zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Często pomijamy to, że kawa zestawiona z różnymi dodatkami zmienia się w słodki rarytas, przy którym można wypocząć po nerwowym dniu w pracy. Jakie wobec tego słodkości i ciastka najlepiej współbrzmią z kawą?

Słodycze do kawy, które potęgują smak tego napoju

Do kawy, zwłaszcza jeżeli uwielbiamy spożywać ją bez mleka i niesłodzoną, dobrze pasują wszelkie słodkości, które balansują jej intensywny smak. To między innymi:
ciasta z dodatkiem cynamonu – w grę wchodzą słodkie cynamonowe bułeczki z ciasta drożdżowego i szarlotki. Cynamon znakomicie podbija aromat kawy (można go dodać również bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim puszystą piankę naszej mokki);
czekolada – kawa i kilka kostek gorzkiej czekolady to kombinacja, która urzeknie nawet tych bardzo kapryśnych. Oczywiście zalecamy kupować czekoladę jak najwyższej jakości z wysoką zawartością miazgi kakaowej (więcej niż 70%) oraz z małą zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze czekolady rozpoznaje się po charakterystycznym trzaśnięciu gdy się ją łamie;
nugaty – rewelacyjny deser wytwarzany z miodu i ubitych białek jaj, do których dodaje się prażone orzechy (w całości bądź rozdrobnione), czasem z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny przysmak, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Francji, we Włoszech oraz w Hiszpanii. Tam też wytwarza się najlepsze nugaty;
desery z toffi, karmelem oraz miodem – holenderskie stroopwafle, pomadki mleczne bądź sezamki – te słodycze świetnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą lektura
kruche ciastka – m.in. herbatniki, biszkopty i ciastka owsiane, czyli wszystkie słodkości, które można zanurzyć w kawie;
orzechy, migdały oraz orzechoweciastka – czy wybierzemy do kawy słodkie makaroniki pieczone ze startych migdałów, garść orzechów lub popularne ciasta z ich dodatkiem, na pewno będziemy usatysfakcjonowani tym smakiem. Należy jednak pamiętać, że orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, w większości tych zdrowych, ale i tak lepiej spożywać je z umiarem.

Dane kontaktowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]