Tematyka żywnościowa

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej […]

Kuchnia to Twoja pasja? Zapisz się na warsztaty kulinarne

Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to droga do pozyskania nowych umiejętności – przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych oraz tajników przeróżnych receptur czy po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj arkana sztuki kulinarnej Kunsztu w gotowaniu nie zdobywa […]

Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które niegdyś podawane były zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez […]

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te określenia […]

Krakowska Piekarnia Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś […]

Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów

Własnoręczne przyrządzanie posiłków w domowym zaciszu ma sporo plusów. Najważniejszym z nich jest bezsprzecznie redukcja kosztów – stołowanie się u siebie bywa na ogół dużo tańsze niż częste korzystanie z oferty restauracji. Przyjemność będąca następstwem przyrządzenia posiłku osobiście nie jest też bez znaczenia – szczególnie, gdy częstujemy nim gości lub […]