Tematyka żywnościowa

Niecodzienne połączenia w kuchni – o food pairingu

Co prawda przywykliśmy do szablonowych kombinacji smaków, nie znaczy to, że parowanie ze sobą potraw, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, nie może dać interesujących i, co ważne, smakowitych rezultatów. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bezspornie pojawienie się na rynku […]

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej […]

Kuchnia to Twoja pasja? Zapisz się na warsztaty kulinarne

Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to droga do pozyskania nowych umiejętności – przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych oraz tajników przeróżnych receptur czy po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj arkana sztuki kulinarnej Kunsztu w gotowaniu nie zdobywa […]

Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które niegdyś podawane były zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez […]

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te określenia […]

Krakowska Piekarnia Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś […]