Przywykliśmy do picia kawy zamiast śniadania lub w biegu w drodze do pracy. Nic w tym złego, ponieważ napój ten dzięki znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pomaga z pełnym skupieniem zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Często pomijamy to, że kawa zestawiona z różnymi dodatkami zmienia się w słodki […]
Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.
Z kwaszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednakże raz za razem wspomina się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową […]
Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem
Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej […]
Kuchnia to Twoja pasja? Zapisz się na warsztaty kulinarne
Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to droga do pozyskania nowych umiejętności – przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych oraz tajników przeróżnych receptur czy po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj arkana sztuki kulinarnej Kunsztu w gotowaniu nie zdobywa […]
Pierwsze lekcje samodzielności – warsztaty kulinarne dla dzieci
Dzieci kochają brać udział w gotowaniu – podawać i wybierać składniki bądź przystrajać ciasta. Chcesz wykorzystać zapał kulinarny Twojego malucha? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego dotyczą takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci – dlaczego warto wysłać na niego maluchy? Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać […]
Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie
Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które niegdyś podawane były zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez […]
Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków
Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca. Z czego zrobić grzane wino? Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie […]
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te określenia […]
Krakowska Piekarnia Pochopień
Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś […]
Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów
Własnoręczne przyrządzanie posiłków w domowym zaciszu ma sporo plusów. Najważniejszym z nich jest bezsprzecznie redukcja kosztów – stołowanie się u siebie bywa na ogół dużo tańsze niż częste korzystanie z oferty restauracji. Przyjemność będąca następstwem przyrządzenia posiłku osobiście nie jest też bez znaczenia – szczególnie, gdy częstujemy nim gości lub […]